4:2 Krögerskor, värdshus, bryggerier och pubar

Krögerskor, värdshus, bryggerier och pubar är andra vandringen i temat Genom fyra sekler. Med koppling till Göteborgs historia beskrivs stadens krog- och världshusliv, jämte bryggerier, ölhallar och pubar. Tillfälle ges även att smaka ölen från förr.

Vi vandrar bort mot platsen där tidigare Pripps bryggeri låg. Här ges en historisk expose från äldre tiders hushålls-, och hantverksbaserade produktion, över en industriell bryggerinäring med ägarkoncentration, till dagens mickrobryggerier och ölkultur.

Vi hör om Pripps, Carnegies, och inte minst bryggerierna längs Mölndalsån bl.a.  Eriksbergs, och Lyckholms. Närheten till ån gynnade såväl produktionsprocessen, som inkommande transporter av kol och utgående leveranser.

Vi rör oss genom staden och hör om äldre tiders boende och arbete, med en krognäring som balanserade mot kvinnors omyndiga ställning. Med hantverkshustrur och änkor verksamma som krögerskor, medan pigor serverade vid värdshusen.

Bryggeriernas historia levandegörs. Processindustriella anläggningar som länge inbegrep ett hantverksbetonat verkstadsliv med tunnbinderi, snickeri, målerieri, smides-, vagns-, och bilverkstäder. Inte bara Klippan hade en bruksmiljö med bostäder m.m.

Vi tar oss vidare längs gator och hamnkvarter, inom och utom vallgraven, och hör historier om värdshus, ölhallar, och pubar, liksom något om dess ägare, besökare, nöjesliv och ölkulturen i staden. 

Kanske hinner vi också höra något om förbudstider, utskänkningssystem, nykterhetsrörelser, bulteklubbar och karteller, och pendlingen mellan ägarkoncentration till nutida mickrobryggerier, och ölkulturtrend. 

Samling: Om inget annat annonseras, Kungsportsplatsen, Kopparmärra, mot Turistförmedlningen. Se platsen på googlemaps.

Vandring: inom och utom vallgraven

Öppna ölvandringar innehåller vanligen ölstopp och avslutande samkväm i historisk miljö. Här erbjuds öl, ost och charkbricka, bildspel, berättelser och lättsam quizz. Tre öl ingår (vanligen 25, 25, och 37/50 cl) Alkoholfria öl finns tillhands vid alla vandringar.

Vanligen ges möjligheter att smaka på ölen från förr, men det går bra att avstå från efterföljande samkväm och öl, och delta i vandringen som en vanlig stadsvandring. Ölvandring med ölstopp under vägen utan avslutande samkväm förekommer också.

Vid bokade vandringar erbjuds alternativa upplägg. Dels med ett par ölstopp längs vägen, dels med ett avslutande samkväm med öl, ost och charkbricka, återkoppling i bildspel och lättsam frågesport. Ett ölstopp längs vägen läggs in vid önskemål.

Paketvandring
Ölvandringen går också att kombinera med soppa eller middag till ölen och kan även avslutas med ölprovning. Bildspel, berättelser, och frågestund eller lättsam frågesport, läggs in allt efter önskemål.

Föredrag
Innehållet i vandringen visas även som föredrag med bildspel. Det går också att kombinera vandring och föredrag, vilket underlättas då företag, förening, institution, skola, eller privat sällskap har egen lokal. Lärande Stad har smidig projektor och duk.

Kontakt/Bokning
Vill du veta mer om vandringarna, boka en vandring, paketvandring eller föredrag, tveka inte att ta kontakt.

Lärande Stad
Roger Karlsson Produktion
Tel: 0706 – 30 71 62
E-post: larandestad@gmail.com

Annonser